Oude of Pelgrimvaderskerk - Hervormde Gemeente Delfshaven

Volgende maand vieren we het 600-jarig bestaan van onze kerk. Reden voor diverse activiteiten zoals o.a. een verrassende muziekroute langs verborgen plekjes in Historisch Delfshaven, een jubileumconcert & bijzondere dienst in het kerkgebouw en een groot slotconcert op het Piet Heynsplein. Het weekend van 16/17/18 juni wordt dé ideale gelegenheid om te ontdekken hoe bijzonder Historisch Delfshaven eigenlijk is. Uiteraard ook een zeer geschikt moment om Delfshaven aan familie en vrienden te laten zien!!

Kijk eens op http://pilgrimharbour.nl/vrijdagavond/ en zorg dat u/ jij erbij bent!

Meer info over alle events via http://pilgrimharbour.nl/ 

Uitnodiging: 18 juni kerkdienst om te vieren dat er in de Oude of Pelgrimvaderskerk al 600 jaar een christelijke gemeenschap samenkomt.

In 2017 is het 600 jaar geleden dat de bouw werd voltooid van de “St. Anthonis Capel”, als de eerste parochiekerk van historisch Delfshaven, de huidige Oude of Pelgrimvaderskerk.

We zijn verheugd en dankbaar dat het kerkgebouw nog steeds een markante, gezichtsbepalende plek in Delfshaven is en dat anno 2017 hi

er wekelijks een levende, maatschappelijk betrokken gemeente bijeenkomt.
In de loop van dit jaar vinden verschillende activiteiten plaats in het kader van het jubileum. De kerkenraad van de Hervormde Gemeente Delfshaven nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de kerkdienst om te vieren dat er in de Oude of Pelgrimvaderskerk al 600 jaar een christelijke gemeenschap samenkomt.


De dienst wordt gehouden op D.V. zondag 18 juni 2017 in de Oude of Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20 te Rotterdam-Delfshaven. Deze dienst, waarin onze predikanten ds. A. Markus en ds. W.M. van Laar voorgaan, begint om 10.00 uur. Na de dienst kunt u onder het genot van koffie of thee persoonlijk gemeenteleden
groeten.

Namens de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Delfshaven,
G. van Dijk, praeses
J. Burggraaf, scriba

 

Download hier de uitnodiging

Eind maart starten we weer met onze nog steeds unieke (!) maar inmiddels traditie geworden gezamenlijke cursus met moslims en christenen. Elk jaar doen er een kleine honderd cursisten mee. Deze cursus móet je als Rotterdammer een keer mee hebben gemaakt! Een unieke kans om in een vriendschappelijke, veilige, ontspannen sfeer in open en eerlijk gesprek te raken als Rotterdamse buren. Ook over gevoelige onderwerpen. We kennen elkaar namelijk al lange tijd.

Zeker in roerige verkiezingstijden als vandaag, rond terreur, polarisatie en spanningen in de samenleving is het nodig om elkaar te ontmoeten en in gesprek te blijven. Een oefening in ontmoeting, luisteren, doorvragen en ook getuigen van wat je drijft als gelovige.

Het gaat om de woensdagavonden 22 en 29 maart en 5 april. 19.45-21.45 uur. Wees welkom!

Woensdag 22 maart bij Vereniging Ettaouhid, Kogelvangerstraat 114
Mens naar Gods bedoeling
Wat vraagt God van ons als mensen? Wat staat God eigenlijk voor ogen als het gaat om de mens en onze wereld? Wat hoopt en verlangt Hij van ons? En kunnen wij aan zijn verlangen beantwoorden?
Wat voor beeld geven christelijk geloof en islam van de mens?

Woensdag 29 maart bij Platform INS/Islam Kenniscentrum, Taandersplein 1
Geweldsteksten in bijbel en koran
Zowel in de bijbel als in de koran staan teksten die God met geweld in verband brengen. Teksten waar wij als gelovigen vaak ongemakkelijk en verlegen mee zijn. Zeker als niet-gelovigen ze ons onder de neus wrijven. Hoe lezen en duiden wij christenen en moslims die teksten?

Woensdag 5 april bij de Oude of Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskade 33 (tegenover de kerk)
Hoe zit het met bidden?
Wat doen we eigenlijk als we bidden? Wat is bidden en wat zegt ons gebed over ons geloof en ons beeld van God? Wat durf je wel en wat niet (meer) te bidden? Best persoonlijk dus, maar vragen om het in alle openheid als christenen en moslims over te hebben!

Iedere avond houden een christen en een moslim vanuit hun eigen traditie een korte inleiding op het thema. Na de inleidingen praten en vragen we in gemengde groepjes hierover door. De ervaring leert dat zo’n cursus heel verfrissend en verrassend is (meer dan 700 mensen zijn je de afgelopen 9 cursussen voorgegaan en enthousiast geraakt!). Je leert elkaar kennen, ontdekt de overeenkomsten en tegelijkertijd ook de karakteristieken van christelijk geloof en islam. En dat alles in een goede en vriendschappelijke, open en eerlijke sfeer. Een goede oefening ook in het geloofsgesprek. Met Platform INS en Stichting Ettaouhid is er in de afgelopen jaren namelijk al heel wat vertrouwen opgebouwd. Kom een of meerdere (woensdag)avonden eens langs!

Opgave bij ds. Martijn van Laar - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gemeenteweekend: Vier het leven!


We rijden op de A12 en nemen de afslag. We rijden door het bos en het is ieder jaar weer even zoeken. Maar daar is het hek. We parkeren de auto in het bos en lopen naar een groot huis. Er is een groot plein waar kinderen spelen en mensen gezellig met elkaar zitten te kletsen. Om het plein staan kleine houten huisjes. Er is een veld waar wordt gevoetbald, er is een snoepkraam, er komt muziek uit het bos, er is daar een eigen plek voor de jongeren. Ik luister naar een inspirerende lezing en doe mee aan een workshop. We eten samen in de grote zaal, op zaterdagavond is er een BBQ en een kampvuur en er wordt voorgelezen aan de kleine kinderen.

Dit jaar hopen we alweer het tiende gemeenteweekend te vieren! Dit lustrumweekend valt in een wat latere periode dan we gewend waren het vindt plaats van vrijdag 12 t/m zondag 14 mei 2017. En dit jaar organiseren we met een nieuw team!

Het belooft een afwisselend weekend te worden, waarin we verschillende aspecten van het leven vieren belichten. Het leven kan een groot feest voor je zijn, maar hoe vier je het leven als alles niet zo vanzelfsprekend is en het niet altijd loopt zoals je wenst en bidt? We gaan ons verdiepen in het vieren van het leven met Jezus en hoe je dankbaar kunt zijn. En we kijken hoe we generaties kunnen verbinden: hoe vier je het leven als jongere? Hoe vier het leven als je ouder wordt?

We verblijven op de bekende locatie van de gemeente “Eben Haëzer” in Maarn. Deze locatie biedt 2 tot 8 persoons huisjes met een ruime gemeenschappelijke ruimte. Rondom de locatie is het bos en het ligt dichtbij het Henschotermeer. Het biedt meer dan voldoende mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen en/of tot bezinning te komen. Voor iedere leeftijd zijn er leuke activiteiten. Kijk voor de locatie op http://www.ebenhaezer.nl/recreatiecentrum-in-maarn .

De kosten voor het weekend zijn (inclusief 2 overnachtingen en maaltijden):

Volwassene €75 en een kind (tot 7 jaar) €25

Met de volgende maxima: 4 personen €225, 5 personen €250, 6 personen €275

Het is eventueel mogelijk alleen de zaterdag aanwezig te zijn, de kosten hiervan voor een volwassene zijn €20 en voor een kind onder de 7 jaar €10.

Meld je snel aan door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , want vol = vol!

Na aanmelding krijg je een e-mailbevestiging, met daarin de kosten voor het weekend en de betalingsgegevens. Je aanmelding is pas definitief als je betaling binnen is.

We hopen veel bekende gezichten terug te zien, maar hopen ook op nieuwe deelnemers. Het weekend is namelijk een uitstekende manier om kennis te maken met andere gemeenteleden.

Zijn de kosten een probleem voor je, laat het ons weten, dan kijken we graag naar een oplossing.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groetjes van Eline en Pieter van de Woestijne, Arianne Kommers, Heleen Belder en Martine van der Sluis.

 

Niet alleen op zondag, maar ook op veel andere momenten komen mensen vanuit de Hervormde Gemeente Delfshaven bij elkaar. Met deze gemeentegids willen we je graag wegwijs maken binnen de gemeente. 

Download hier de gemeentegids 2016 - 2017 (pdf)

Op zaterdagmiddag 3 december viert inloophuis De Brug haar 25-jarig bestaan in het nieuwe pand aan de Aelbrechtskolk 33.

Inloophuis De Brug is een plek waar 'koffie en aandacht' wordt geschonken aan bezoekers uit de wijk. Men komt er langs voor gezelligheid, een praatje, een gezonde maaltijd, praktische hulp, een kop koffie of voor de zondagse viering.

We nodigen u uit om het jubileum samen met ons te vieren en tegelijk het nieuwe pand te bekijken. Graag wel even aanmelden van te voren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zaterdag 29 oktober was het dan eindelijk zo ver, het moment waar een groot aantal gemeenteleden al een jaar naar toe had gewerkt; de uitvoering van de 'Pelgrimvaders, de musical'. 

Zowel 's middags als 's avonds was de zaal volledig uitverkocht en was het publiek enorm enthousiast!

Hieronder een collage met diverse foto's, meer foto's zijn te vinden op de Facebookpagina.

Op do. 21 april start weer een serie van Bijbel Basics, een cursus voor mensen die niet geloven en weinig van de Bijbel weten. Een uitgelezen kans om met een bekende die niet thuis is in de Bijbel samen met de Bijbel bezig te zijn. Op een vrijblijvende manier gaan we representatieve gedeelten uit de Bijbel lezen, niet zozeer met een gelovig doel, maar meer uit culturele interesse. Deze cursus is dus niet voor gemeenteleden, maar alleen voor niet-gelovige geïnteresseerden en voor gemeenteleden die samen met niet-gelovige bekenden komen. De cursus betreft 6 donderdagavonden achter elkaar en begint op 21 april. Voor informatie en opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Taco de Jongste & ds Arjan Markus

Vanuit onze gemeente zijn mensen uitgezonden naar het zendingsveld: Sijmen en Annelies den Hartog met hun 3 kinderen zijn uitgezonden door OMF/GZB en wonen in Thailand. En in de loop van 2016 worden Mark en Corine Godeschalk en hun twee kinderen via de GZB uitgezonden naar in Ruanda.

Activiteiten

di 24 mei - 10:00 uur - Inloop De Brug
do 26 mei - 10:00 uur - Inloop De Brug
di 31 mei - 10:00 uur - Inloop De Brug
di 31 mei - 17:30 uur - Brugdiner