Hervormde Gemeente Delfshaven: Bewogen van Huis uit!

"Missionair gemeente-zijn" is een uitdrukking die bij ons past.
De Hervormde Gemeente Delfshaven (HGD) wil al decennia lang bewust missionair en diaconaal aanwezig zijn in de wijk. Zichtbare tekenen van deze aanwezigheid zijn het Ontmoetingscentrum De Brug, de Alpha- en Betacursus, de dialoog met moslims en de nieuwe gemeentevorming ‘Geloven in Spangen'. Het ligt de gemeente op het hart om met hart, ziel en handen aanwezig te zijn als baken van geloof, hoop en liefde. Dit doet de gemeente al vele jaren lang, met inzet van vele gemeenteleden en missionaire werkers.

Geloven in Spangen

Wij zijn bewoners uit Spangen die Geloven in Spangen. Wij willen samen met elkaar een positieve bijdrage leveren aan het wonen en leven van de mensen in de wijk. We laten ons daarbij inspireren door Gods liefde voor ons allemaal. Geloven in Spangen wilt een kerk zijn op een manier dit aansluit bij de wijk. Wij nodigen u uit om mee te doen. Op www.geloveninspangen.nl is meer informatie te vinden op dit project.

In gesprek met moslims

In de deelgemeente Delfshaven leven veel verschillende wereldreligies naast elkaar. Daar kunnen we niet omheen. Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan: net doen of de ander niet bestaat, de ander bestrijden of alleen maar als evangelisatie-object te zien. Maar dan wordt over het hoofd gezien dat er heel veel is dat mensen over de grenzen van religie en cultuur heen bindt. Het is goed om daarover in gesprek te zijn. De Hervormde gemeente Delfshaven levert via verschillende activiteiten graag een bijdrage aan het geloofsgesprek en de ontmoeting tussen christenen en moslims.

De comissie 'In gesprek met Moslims" wil hier een bijdrage aan leveren door:

• gespreksgroepen van moslims en christenen
  • cursussen voor moslims en christenen samen over Islam en Christendom
  • cursussen voor christenen over de Islam
  • actieve deelname aan het "Beraad van Kerken, Moskeeen en Mandirs in Delfshaven"

Stichting Samen 010: kerken en vrijwilligers voor de stad

“Samen 010 is een organisatie waarbij kerken en vrijwilligers samen optrekken en zich inzetten voor de stad. Met elkaar zijn wij actief in vrijwilligersprojecten rondom zorg, armoede en sociaal isolement. Mensen met weinig geld en weinig sociale contacten zijn in onze samenleving het meest kwetsbaar.” (bron: www.samen010.nl)

Samen 010 ondersteunt levensbeschouwelijk vrijwilligerswerk. Ontstaan vanuit de kerkelijke traditie zetten zij zich in voor kwetsbare Rotterdammers. Hun bezieling is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus.

De stichting heeft een bestuur en een Raad van Aangeslotenen. Vanuit de aangesloten kerken nemen diakenen zitting in de Raad. Namens de diaconie van de Pelgrimvaderskerk is Anne Geluk afgevaardigde. De Raad vergadert vier keer per jaar en gaat daarvoor op bezoek bij de diaconieën. De gast-diaconie krijgt tijdens de vergadering de gelegenheid zijn of haar diaconale activiteiten onder de aandacht te brengen van de mede aangeslotenen. Op deze manier krijg je “een kijkje in de keuken” bij de andere diaconieën van de stad. Zo leer je van elkaar en doe je soms goede ideeen op. De projecten van Samen 010 komen aan de orde, de ontwikkelingen in de stad, de samenwerkingsverbanden, begroting, jaarrekening en toekomstplannen.

Projecten
Enkele projecten van Samen 010 zijn Budgetmaatjes 010, HiP Rotterdam, Donderdag Bijzonderdag Junior én Senior en Logeerhuis De Buren. Ook is Samen 010 actief bij de Wake op Zestienhoven, de Kerkennacht en het vluchtelingenwerk in de Pauluskerk.

Wij kunnen als diakonie/gemeente bij (financiele ) hulpvragen naar deze projecten verwijzen of gebruik maken van de kennis die hierover bij Samen 010 ruim aanwezig is.Ook is het natuurlijk mogelijk je als vrijwilliger bij een van de projecten aan te melden.
Wanneer je meer wilt weten over Samen 010 kun je contact opnemen met Anne Geluk of kijk op www.samen010.nl

Missionair werk

De Brug

Geloven in Spangen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In gesprek met moslims