Pilgrim Fathers

De oorsprong van de kerk is de rooms-katholieke Anthoniuskapel, die in 1417 is gebouwd. De kerk werd in 1574 vanwege de Reformatie in gebruik genomen voor de protestantse eredienst. Zo is zij, tot op de dag van vandaag, de thuishaven van de Hervormde Gemeente Delfshaven.

De Oude Kerk van Delfshaven heet ook wel de Pelgrimvaderskerk, verwijzend naar een groep Engelse gelovigen: de pilgrim fathers. Deze mannen weken aan het begin van de 17e eeuw uit naar Nederland omdat zij in hun geloofsbeleving te veel beperkt werden en vervolgd werden door de Engelse staatskerk. Na een verblijf in Amsterdam en Leiden besloten zij de overtocht te wagen naar de 'Nieuwe Wereld', in de hoop daar een nieuw vaderland te vinden. In de haven bij de kerk Delfshaven scheepten zij zich in, om met de 'Speedwell' te beginnen aan hun avontuurlijke tocht.

In het Engelse Southampton voegden andere geloofsgenoten zich bij hen en maakten zij met het schip de 'Mayflower' de gevaarlijke overtocht naar Cape-Cod-Bay. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in hun nieuwe vaderland is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day.

In de kerk zijn verschillende herinneringen aan deze geschiedenis te vinden, zoals het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam met een afbeelding van de 'Speedwell'.

Historie van de gemeente

Vanaf 1574 is de Hervormde Gemeente in Delfshaven met de Oude Kerk verbonden. Oorspronkelijk was Delfshaven de haven van Delft, maar aan het einde van de 19e eeuw werd Delfshaven geannexeerd door het uit zijn jas gegroeide Rotterdam. Het dorp-stadje Delfshaven wordt zo een wijk van Rotterdam. De wijknaam wordt later ook de naam voor de grote stadswijk in het westen van Rotterdam die begin 20e eeuw gebouwd wordt. De Hervormde Gemeente Delfshaven groeit mee, maar verschrompelt net zo snel als in de jaren '60 de goedkope woningen verlaten worden door Nederlanders en gastarbeiders de wijk tot hun thuis maken. Zo bevond de kerk zich in de jaren '80 weer op het punt waar zij een eeuw eerder begonnen was, alleen nu in een multiculturele, multireligieuze achterstandswijk. Als kerkelijke gemeente proberen we vanuit onze identiteit onze roeping te volgen in deze nieuwe samenleving. Hoe we dat gestalte geven, kun je vinden op deze website.

Voor vragen vanuit de Hervormde Gemeente Delfshaven:

Algemene vragen met betrekking tot beheer en exploitatie:

www.oudeofpelgrimvaderskerk.nl